GreekCruise Portal

Thessaloniki

Around Destination information

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Μακεδονίας, και πήρε το όνομά της από την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πριγκίπισσα Θεσσαλονίκη. Η πόλη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάσσανδρο το 315 π.Χ., ωστόσο, η γύρω περιοχή είχε κατοικηθεί πολύ πριν, από τους προϊστορικούς χρόνους. 

 

Η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και πολυπολιτισμική πόλη στο κέντρο της Βορείου Ελλάδας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Έχει πληθυσμό 1 εκατομμύριο κατοίκους (συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών και της ευρύτερης αστικής ζώνης) και αποτελεί το δεύτερο μεγάλο οικονομικό, βιομηχανικό, εμπορικό και πολιτικό κέντρο στην Ελλάδα, και ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Η ιστορία της πόλης μπορεί να διαιρεθεί σε πέντε γενικές περιόδους: την Ελληνιστική, την Ρωμαϊκή, την Βυζαντινή, την Οθωμανική και την σύγχρονη Ελληνική. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, ανοικτή σε Ανατολή και Δύση, η οποία αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τις μετακινήσεις πολλών ανθρώπων. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί και Εβραίοι έχουν συμβάλει στην πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά. Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών, τα ίχνη των οποίων είναι ακόμα ευδιάκριτα σε πολλά μνημεία της πόλης - στα έντονα χαρακτηριστικά του ιστορικού της κέντρου, καθώς και στις ιστορίες και τις παραδόσεις του λαού της.

 

Κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης έχει να προσφέρει και από μία ξεχωριστή απόλαυση, κάτι για να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Το κέντρο της πόλης αποτελεί ένα ελκυστικό σκηνικό για έναν περίπατο με την πλούσια και πολύχρωμη ζωή καθώς και την αρχιτεκτονική της. Υπάρχει ιστορία σε κάθε γωνιά του δρόμου, στην αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα εξωτικά ονόματα. Υπάρχει ο παλαιότερος δρόμος αγορών της πόλης, το Καπάνι, και τα στενά δρομάκια γύρω από την πλατεία Άθωνος, όπου μια σειρά από ταβέρνες προσελκύουν πελατεία νέων και φοιτητών τόσο για γεύμα όσο και για δείπνο. Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται η πλατεία Αριστοτέλους με τα πολλά καφέ και εστιατόρια με θέα στην προκυμαία της πόλης.

 

 • Rotunda

  Rotunda

 • night view

  night view

 • Arch of Galerius

  Arch of Galerius

 • Cruise ship in the port of Thessaloniki

  Cruise ship in the port of Thessaloniki

 • Church of Aghios Dimitrios

  Church of Aghios Dimitrios

 • Alexander the great statue

  Alexander the great statue

 • Aristotelous Square

  Aristotelous Square

 • Thessaloniki Tourism Logo

  Thessaloniki Tourism Logo

 • View of Thessaloniki from the old town

  View of Thessaloniki from the old town

 • The White Tower

  The White Tower

 • Roman Agora

  Roman Agora

Tourist attractions, venues and activities

 

Ο Λευκός Πύργος,

θεωρείται το σύμβολο της Θεσσαλονίκης που στέκεται έξι αιώνες στην προκυμαία της πόλης. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα, ως πύργος παράκτιας άμυνας. Αρχικά συνέδεε τα ανατολικά της πόλης με την περίμετρο του νότιου τείχους, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1866. Για αιώνες, χρησιμοποιείτο ως κατάλυμα για τους φύλακες και ως φυλακή. Σήμερα, φιλοξενεί ένα μουσείο με διάφορες συλλογές από εικόνες, τοιχογραφίες και άλλα αντικείμενα, τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται από τη Βυζαντινή εποχή. Εκτίθενται, επίσης, βυζαντινά νομίσματα που χρονολογούνται από την περίοδο του Ιουστινιανού του 13ου αιώνα.

 

Η Άνω Πόλη (Κάστρα) (15 λεπτά με το λεωφορείο ή ταξί από το λιμάνι) 

Η Άνω Πόλη εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης με ένα ξεχωριστό, δικό της, χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι είναι εν μέρει εκμοντερνισμένη. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα της Θεσσαλονίκης από τα καλά διατηρημένα κάστρα της, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της πόλης, όταν δεχόταν επιθέσεις από τη θάλασσα. Ο επισκέπτης θα συναντήσει το λεγόμενο Επταπύργιο εσωτερικό μέρος των τειχών, ένα βυζαντινό φρούριο, που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για πολλά χρόνια. Τα δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια καθώς και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της φαίνονται ανεπηρέαστα από την σύγχρονη εποχή. Η Άνω Πόλη αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, καθώς οι παλιές εκκλησίες και τα μνημεία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Την ειδυλλιακή εικόνα συμπληρώνουν οι πολλές μικρές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή.

 

Πλατεία Αριστοτέλους (5 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι)

 

Η Πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί το μόνο εναπομείναν τμήμα του σχεδίου του αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hébrard) μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε τον άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, ούτως ώστε να συνδέεται το βόρειο τμήμα της πλατείας (κτίριο διοίκησης της πόλης) με την προκυμαία. Η Πλατεία Αριστοτέλους λειτουργεί ως ένα δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους με πολλά καφέ στις δύο πλευρές της περιοχής.

 

Μνημεία της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής

 

Τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια ήταν περίοδοι που καθόρισαν την όψη της πόλης, προσδίδοντας της τον διακριτικό τους χαρακτήρα. Η Θεσσαλονίκη αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες βυζαντινές πόλεις, όπου υπάρχουν πολλά ερείπια της περιόδου.

 

Ροτόντα (ή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου) (20 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι)

 

Η κυλινδρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ένα ρωμαϊκό μνημείο της πόλης. Χτίστηκε με εντολή του τετράρχη Γαλέριου τον 4ο αιώνα. Μερικούς αιώνες αργότερα, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος την μετέτρεψε σε μια χριστιανική εκκλησία, διακοσμώντας  την με ψηφιδωτά αρίστης ποιότητας.

 

Καμάρα (ή αψίδα του Γαλέριου) (20 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι)

 

Κοντά στη Ροτόντα βρίσκεται η περίφημη Καμάρα - ή Αψίδα του Γαλέριου, όπως είναι κ η επίσημη ονομασία της. Η Καμάρα ανεγέρθηκε το 298 π.Χ. προς τιμήν της νίκης του τετράρχη Γαλέριου στην ανατολική περιοχή της Μακεδονίας ενάντια στους Πέρσες.

 

Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά (10 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι)

 

Η ανακαινισμένη αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία ήταν το εμπορικό, διοικητικό και κοινωνικό κέντρο στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., καθώς και το περίφημο «Las Incantadas», η είσοδος της Ρωμαϊκής Αγοράς όπως ονομάστηκε από τους Ισπανό-Εβραίους, αποτελούν ένα μνημείο το οποίο συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ορισμένα τμήματά του μνημείου βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

 

Βυζαντινές Εκκλησίες (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO)

 

Στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται και πολλές βυζαντινές εκκλησίες, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Δημήτριος (7ος αιώνας) με τα ψηφιδωτά και τις κατακόμβες του. Οι τουρίστες πρέπει επίσης να επισκεφθούν την μαγευτική Αγία Σοφία (7ος αιώνας), της οποίας ο τεράστιος κεντρικός τρούλος είναι διακοσμημένος με ένα τεράστιο ψηφιδωτό της Αναλήψεως, το ναό της Παναγίας Χαλκέων (11ος αιώνας), και το ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου (5ος αιώνας), με τον παλαιότερο και πιο καλοδιατηρημένο ανατολικό ρυθμό βασιλικής που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.

 

Μουσεία

 

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά μουσεία που αποκαλύπτουν την ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αντανακλούν τον πολιτισμό και την παράδοση που χρονολογείται από πολλούς αιώνες. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά είναι:

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη ζωή και τον πολιτισμό της μακεδονικής περιφέρειας από την προϊστορίας έως τις τελευταίες ημέρες της αρχαιότητας και τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Η φιλοσοφία του μουσείου είναι να αναπαραστήσει τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που κατοικούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των αιώνων της αρχαιότητας.

Μ. Ανδρονίκου 6. Τηλ. +30 2310 830538, www.amth.gr

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 

Το 2005, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού απέσπασε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του είναι να παρουσιάσει  διάφορες πτυχές της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο όπως η τέχνη, η ιδεολογία, η κοινωνική οργάνωση, η θρησκεία και η επιρροή των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατάστασης στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Ταυτόχρονα, το μουσείο λειτουργεί και ως ένα υποδειγματικό κέντρο συντήρησης, έρευνας και προώθησης του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού.

Λεωφ. Στρατού 2. Τηλ. + 30 2310 868570, www.mbp.gr

 

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

 

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο Παλαιό Κυβερνείο, που χτίστηκε το 1906. Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη έκθεση για τους Μύλους της Θεσσαλονίκης και Θράκης και τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860-1960.

Β. Όλγας 68. Τηλ. + 30 2310 830591

 

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρέχει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από σημαντικές εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. 

Εγνατία 154, Helexpo. Τηλ. + 30 2310 240002, www.mmca.gr

 

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Ο Εβραϊκός πληθυσμός στην Ελλάδα ήταν ο αρχαιότερος στην ηπειρωτική Ευρώπη, και ως επί το πλείστον Σεφαραδιτών. Η Θεσσαλονίκη έγινε το μεγαλύτερο κέντρο των Σεφαραδιτών Εβραίων, και από εκεί προέκυψε και το παρατσούκλι της πόλης «la madre de Israel» (η μητέρα του Ισραήλ).

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει εβραϊκές ενδυμασίες, οικιακά σκεύη και πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που απεικονίζουν τη ζωή των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην αγορά Μοδιάνο, το οποίο έχει μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας.

Αγίου Μηνά 13. Τηλ:. +30 2310 250406.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Δοκιμάστε την περίφημη ελληνική κουζίνα

 

Το καλό φαγητό και το κρασί ήταν ανέκαθεν μέρος της καλής ζωής. Η πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως «παράδεισος» του εξεζητημένου φαγητού. Όλοι οι λάτρεις του καλού φαγητού θα μείνουν ικανοποιημένοι από τις επιλογές που προσφέρονται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Στο κέντρο της πόλης ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει γραφικά ταβερνάκια με ξεχωριστή όψη και  χαρακτήρα, καθώς και πολυτελή εστιατόρια. Η μεσογειακή κουζίνα είναι καλά εκπροσωπούμενη. Είναι επίσης δυνατό να απολαύσετε διεθνή και εξεζητημένη κουζίνα, καθώς και τοπικά πιάτα.

Η περιοχή Λαδάδικα, κοντά στο λιμάνι, αποτελεί ένα αυθεντικό και παρθένο μέρος της ιστορίας της πόλης. Τα ανακαινισμένα κτίρια δίνουν την αίσθηση παλαιότερων εποχών, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το γεύμα ή το δείπνο τους σε μία από τις πολλές ταβέρνες που βρίσκονται στην περιοχή.

Επίσης, στην Παλιά Πόλη («Άνω Πόλη»), υπάρχουν ταβέρνες και μπαρ με πανοραμική θέα της πόλης. Πολλά από αυτά βρίσκονται κρυμμένα στα στενά δρομάκια, στη σκιά του βυζαντινού τείχους, και αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ψαροταβέρνες που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα ακριβώς έξω από την πόλη, κατά μήκος της προκυμαίας της πόλης μέχρι την περιοχή του Περαία. Αυτά τα υπέροχα μέρη σας επιτρέπουν να καθίσετε στην άκρη του νερού, απολαμβάνοντας το φαγητό σας και έχοντας μια υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης γνωστή για τις αγορές τροφίμων της. Στην αγορά Μοδιάνο, ο επισκέπτης θα συναντήσει την αυθεντική κουζίνα της Θεσσαλονίκης, πλούσια σε χρώματα και γεύσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ταβερνάκια και καφετέριες, μέσα στην αγορά, δίπλα στους πάγκους των κρεοπωλών, ιχθυοπωλών και οπωροπωλών. 

 

Η νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη 

 

Η βραδιά ξεκινά σε χαλαρό ρυθμό στη Θεσσαλονίκη, με φαγητό και καφέ (αν και τα εστιατόρια και τα καφέ παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά) και στη συνέχεια για ένα χαλαρό ποτό σε ένα μπαρ, πριν πάτε κάπου πιο συναρπαστικά όπως σε ένα κέντρο διασκέδασης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διασκέδαση δεν τελειώνει ποτέ...

 

Ψώνια

 

Όπως και σε τόσες άλλες πτυχές της ζωής της, η Θεσσαλονίκη στα ψώνια συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το παλιό και γνώριμο με τις τελευταίες τάσεις από το εξωτερικό. Κατά μήκος των οδών Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας, Μητροπόλεως, Καρόλου Ντηλ, Προξένου Κορομηλά και Αριστοτέλους, υπάρχουν πολλές μπουτίκ υψηλής ραπτικής και καταστήματα με είδη δώρων που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Άλλοι εμπορικοί δρόμοι στο κέντρο που προσφέρουν μια ευρεία επιλογή εμπορευμάτων για τους αγοραστές είναι η Ερμού, η Εγνατία, η Παύλου Μελά, η Βασιλέως Ηρακλείου, η Βενιζέλου και η Ίωνος Δραγούμη. Όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι μόδας εκπροσωπούνται στη Θεσσαλονίκη, ενώ και ντόπιοι τεχνίτες παράγουν τα δικά τους αριστουργήματα από δέρμα, χαλκό και μπρούντζο, για να μην αναφερθούμε στο εξαίρετο έργο της κοσμηματοπωλών της πόλης. Υπάρχουν επίσης πολλά εμπορικά κέντρα, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ τα μεγαλύτερα αυτά βρίσκονται στα περίχωρά της.

 

Διευκολύνοντας την εμπειρία των αγορών για τους επιβάτες κρουαζιέρας

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησε πρόσφατα την κάρτα Thessbonus. Αυτή η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιβάτες κρουαζιέρας στέλνοντας απλά ένα μήνυμα από το κινητό τους τηλέφωνο. Σε λίγα λεπτά θα λάβουν ένα MMS με έναν κωδικό (bar-code). Αυτό ήταν! Από εκείνη τη στιγμή ο επιβάτης κρουαζιέρας εισέρχεται σε έναν κόσμο γεμάτο προνόμια. Με την κάρτα προνομίων, οι επιβάτες κρουαζιέρας:

1)Μπορούν να επωφεληθούν από τις ειδικές εκπτώσεις και μπόνους πόντους που προσφέρουν τα καταστήματα που συνεργάζονται με το πρόγραμμα της κάρτας Thessbonus.

2)Μπορούν να πληροφορηθούν ποια καταστήματα προσφέρουν εκπτώσεις κοντά στην τοποθεσία τους.

3)Μπορούν να πληροφορηθούν ποια καταστήματα πωλούν τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thessbonus.gr

 

Shore Excursions

 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης (μαζί με τους κοντινούς προορισμούς) δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες κρουαζιέρας να προσφέρουν στους επιβάτες τους διάφορες εκδρομές στην ξηρά, ικανοποιώντας και τις πιο ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 

Ξενάγηση στην πόλη (διάρκεια 4 - 4,5 ώρες)

 

Η περιήγηση στην πόλη περιλαμβάνει επισκέψεις στα πιο γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

 

• Λευκός Πύργος

• Άνω Πόλη - Κάστρο

• Ροτόντα

• Αψίδα του Γαλέριου

• Άγιος Δημήτριος

• Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά

 

Εκδρομή σε Εβραϊκά μνημεία (διάρκεια 3,5 ώρες)

 

Αυτό η εξειδικευμένη ξενάγηση περιλαμβάνει τα κύρια εβραϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη.

 

• Εβραϊκό νεκροταφείο

• Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων 

• Βίλα Μοδιάνο

• Αγορά Μοδιάνο

• Βίλα Μορντώχ

• Έπαυλη Αλλατίνη

 

Στα χνάρια του Αποστόλου Παύλου (διάρκεια 3 ώρες)

 

Το 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαδώσει τον Χριστιανισμό στους κατοίκους της πόλης. Η διάρκεια παραμονής του Αποστόλου στην πόλη είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Ο Απόστολος Παύλος εκδιώχθηκε από τους οπαδούς άλλων θρησκειών λόγω του κηρύγματός του. Διέφυγε από μία περιοχή της πόλης σε μία άλλη στην οποία ιδρύθηκε αργότερα η μονή Βλατάδων. Όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι Βλατάδων, υπήρχε μια πηγή, στην οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Απόστολος Παύλος σταμάτησε για να ξεδιψάσει. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, το 1912, μία εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο χτίστηκε κοντά στην πηγή. Ο Απόστολος Παύλος έφυγε βιαστικά από τη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέχασε όμως τους χριστιανούς που άφησε πίσω του. Απόδειξη της ανησυχίας του είναι οι δύο επιστολές προς τους Θεσσαλονικείς που είναι από τα πιο σημαντικά έγγραφα του Χριστιανισμού. Αυτή η ξενάγηση συμπεριλαμβάνει επισκέψεις στη Μονή Βλατάδων, την πηγή του Αποστόλου Παύλου και την εκκλησία που είναι αφιερωμένη σε αυτόν.

 

Βεργίνα (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) – βασιλικοί τάφοι των αρχαίων Μακεδόνων (διάρκειας 4,5-5 ώρες)

 

Οι Αιγές είναι η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Μακεδονικού κάμπου και «φωλιάζει» στους πρόποδες των Πιερίων. Οι Αρχαίες Αιγές (γνωστές σήμερα ως Βεργίνα) είναι 80 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και ήταν η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας. Στα τέλη του 1970 ο επιφανής αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων, κρυμμένους κάτω από την Μεγάλη Τούμπα. Εκεί βρέθηκε και το περίφημο χρυσό φέρετρο με τον «ήλιο» της Βεργίνας, το σύμβολο της βασιλείας του Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’.

 

Δίον - Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου (διάρκειας 4-4,5 ώρες)

 

Το Δίον ήταν μία ιερή τοποθεσία για τον Δία στους πρόποδες του Ολύμπου. Βρίσκεται μόλις 85 χλμ μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Οι βασιλικές δυναστείες των Μακεδόνων απέδωσαν τεράστια σημασία στην πόλη. Από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. διεξήχθησαν μεγαλοπρεπείς τελετές και θυσίες στο Δία και τις Μούσες της Πιερίας. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει οργανωθεί ούτως ώστε να παρέχει στους επισκέπτες μια μοναδική περιήγηση. Στο τέλος της ξενάγησης, οι επισκέπτες πρέπει να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, το οποίο διαθέτει όλα τα ευρήματα που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το 2ου αιώνα ψηφιδωτό από την αίθουσα των συμποσίων, που απεικονίζει τον θρίαμβο του Θεού Διονύσου.

 

Στάγειρα (διάρκειας 4,5-5 ώρες)

Η μικρή πόλη των Σταγείρων Χαλκιδικής βρίσκεται μόλις 70 χλμ μακριά από τη Θεσσαλονίκη και είναι η γενέτειρα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος ήταν μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ και στη συνέχεια ξανακτίστηκε από τον Μ. Αλέξανδρο προς τιμήν του δασκάλου του.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν το πάρκο με το άγαλμα του Αριστοτέλη, καθώς και μια σειρά από πύργους (ο ένας εκ των οποίων χρονολογείται από τον 16ο αιώνα), ορισμένα δημόσια λουτρά και τον πύργο του Μαντέμ Αγά, από την εποχή που λειτουργούσαν οι υψικάμινοι. Η κεντρική εκκλησία της πόλης είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Θεοτόκου και χρονολογείται από το 1814.

 

Όλυμπος (διάρκειας 5,5-6 ώρες)

Το γεγονός ότι οι δώδεκα Θεοί έκαναν σπίτι τους τον Όλυμπο δεν ήταν τυχαίο. Η άγρια ομορφιά του βουνού και οι δυσπρόσιτες κορυφές του καλυμμένες με χιόνι όλο το χρόνο, διέγειραν την ζωηρή φαντασία των αρχαίων Ελλήνων. Φτάνοντας στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το λόγο που οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής είχαν φανταστεί αυτούς λόφους και βουνά ως την τοποθεσία όπου διαδραματίστηκε η μάχη των Τιτάνων. Ο Όλυμπος είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ).

 

Σπήλαιο Πετραλώνων (διάρκεια 5 ώρες)

Το σπήλαιο των Πετραλώνων είναι μεταξύ των 5 κορυφαίων σπηλαίων στην Ελλάδα. Αυτό το απίστευτα όμορφο σπήλαιο με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του, έχει επίσης μεγάλη ανθρωπολογική σημασία. Εκεί βρέθηκαν τα ίχνη του πρώτου «homo sapiens στην Ευρώπη». Η περιήγηση περιλαμβάνει επίσκεψη στο σπήλαιο και γειτονικό μουσείο, καθώς και το γραφικό γειτονικό χωριό της Αφύτου.

 

Εξειδικευμένες εκδρομές διάρκειας μισής ή μίας μέρας 

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για περιηγήσεις - εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Οι παρακάτω είναι μερικοί δημοφιλείς προορισμοί περιηγήσεων διάρκειας μισής ή μίας ημέρας:

 

Άγιον Όρος (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO)

Η ξεχωριστή «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» του Αγίου Όρους αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας ιερός χώρος της χριστιανικής πίστης. Μια εκδρομή με πλοίο πηγαίνει τους επισκέπτες κατά μήκος της ακτής του Αγίου Όρους, όπου έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο και την υπέροχη αρχιτεκτονική των μοναστηριών. Η διαδρομή περιλαμβάνει, επίσης, μια στάση στο χωριό των ψαράδων της Ουρανούπολης για φαγητό και κολύμπι.

 

Χαλκιδική

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Χαλκιδική αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους, καθώς και πολλές παροχές που διατίθενται στις παραλίες (beach-bars, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις κλπ). Επίσης, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν μερικά από τα γραφικά χωριά της Χαλκιδικής και να γευματίσουν δίπλα στη θάλασσα.

 

Αμπελώνες και οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής κρασιού της χώρας. Οι μάρκες των κρασιών που παράγονται σε αυτή την περιοχή της Ελλάδα έχουν τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι η πατρίδα πολλών διάσημων οινοποιείων. Μπορούν εύκολα να οργανωθούν επισκέψεις σε οινοποιεία στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλους κοντινούς προορισμούς. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς περιηγήσεις διάρκειας μισής ημέρας συνδυάζουν επισκέψεις σε οινοποιεία με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως η Πέλλα και η Βεργίνα.

Μια εκδρομή σε ένα οινοποιείο συχνά περιλαμβάνει ένα γεύμα στο οινοποιείο ή σε μια κοντινή παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αυθεντική γαστρονομία της Βορείου Ελλάδας και την κουλτούρα του κρασιού.

 

Προγράμματα κινήτρων

Τα προγράμματα κινήτρων παρέχονται από τοπικούς διοργανωτές. Συνδυάζουν τη γνώση τους για τον προορισμό με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη πρωτότυπων και ευχάριστων δραστηριοτήτων. Είναι προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν στα ειδικά ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του πελάτη. Η ιστορία της πόλης, ο πολιτισμός, ο ξένοιαστος τρόπος ζωής, η φυσική ομορφιά των γειτονικών προορισμών, το απολαυστικό φαγητό και η μακρά παράδοση στην παρασκευή κρασιού αποτελούν μία ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Τα προγράμματα παροχής κινήτρων περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως:

 

• Επιδείξεις ελληνική μαγειρικής / μαθήματα

• Επισκέψεις σε Οινοποιεία - εκδηλώσεις γευσιγνωσίας

• Επισκέψεις σε Spa

• Καταδύσεις και θαλάσσια σπορ σε πάνω από 40 κοντινές παραλίες

με «Γαλάζια Σημαία» 

• Πεζοπορία στα πευκοδάση της Βορείου Ελλάδας

 

Herakleion  Igoumenitsa  Kavala  Lavrio  Port of Piraeus  Myconos  Port of Patras  Port of Thessaloniki  Port of Volos  Souda - Chania  Milos  Corfu  Thira - Santorini    Chios    Rethymno (Crete)    Rhodos    Hellenic Ports Association

About us   Designed and Developed by: Velissarios.info

(c) 2013 HELLENIC PORTS ASSOCIATION